کتاب اصلاح رفتار (اصول و روشها) يکی از جامعترين کتابهای اصلاح رفتار است که به عنوان منبع درس اصلاح رفتار در بسياری از دانشگاههای دنيا در دورههای تحصيلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تدريس میشود. اين کتاب حاصل حدود سی سال تجربه پروفسور ميلتنبرگر (استاد دانشگاه فلوريدای جنوبی) در زمينه تدريس و تحقيق در حوزه اصلاح رفتار است.
کتاب مشتمل بر مقدمه و پنج بخش است که در فصل اول با عنوان مقدمهای بر اصلاح رفتار به بيان کليات اصلاح رفتار پرداخته شده است. در بخش اول با عنوان اندازهگيری رفتار و تغيير رفتار، فصل دوم (مشاهده و ثبت رفتار) و فصل سوم (ثبت کردن رفتار بر روی نمودار و اندازهگيری تغيير) ارائه شده است. در بخش دوم با عنوان اصول پايه، فصل چهارم (تقويت)، فصل پنجم(خاموشی)، فصل ششم(تنبيه)، فصل هفتم(کنترل محرکی: تميز دادن و تعميمدهی) و فصل هشتم (شرطیسازی پاسخگر) آورده شده است. در بخش سوم با عنوان روشهای ايجاد رفتار جديد، فصل نهم(شکلدهی)، فصل دهم(سرنخدهی و انتقال کنترل محرکی)، فصل يازدهم(زنجيرهسازی) و فصل دوازدهم(روشهای آموزش مهارتهای رفتاری) بيان شده است. در بخش چهارم با عنوان روشهای افزايش رفتار مطلوب و کاهش رفتار نامطلوب، فصل سيزدهم (شناخت مشکلات رفتاری از طريق ارزيابی کارکردی)، فصل چهاردهم (استفاده از خاموشی)، فصل پانزدهم (تقويت تفکيکی)، فصل شانزدهم (روشهای کنترل پيشايند)، فصل هفدهم(استفاده از تنبيه: محروم کردن و جريمه کردن)، فصل هجدهم (روشهای تنبيه مثبت و مسائل اخلاقی تنبيه)، فصل نوزدهم(ارتقای تعميمدهی) ارائه شده است و در بخش پنجم با عنوان ساير روشهای تغيير رفتار، فصل بيستم(خودمديريتی)، فصل بيست و يکم (روشهای معکوسکردن عادت)، فصل بيست و دوم(اقتصاد ژتونی)، فصل بيست و سوم(قراردادهای رفتاری)، فصل بيست و چهارم (روشهای کاهش ترس و اضطراب) و فصل بيست و پنجم (اصلاح رفتارشناختی) آورده شده است.
مطالب کتاب به گونهای تدوين شده است که خواننده با مطالعه فصلهای اول تا هشتم اصول پايه اصلاح رفتار را میآموزد و سپس با مطالعه فصلهای نهم تا بيست و پنجم کاربرد اين اصول در روشهای اصلاح رفتار را ياد میگيرد. در ابتدای هر فصل هدفهای يادگيری ارائه شده است که يادگيری محتوای فصل را برای خواننده آسان میسازد. مثالهای کتاب واقعی بوده و مبتنی بر زندگی روزمره افراد است. اجرای روشهای هر فصل به صورت گام به گام ارائه شده است که فهم آن روش را برای خواننده آسان میکند. اطلاعات هر فصل در پايان فصل به طور خلاصه ارائه شده است. همچنين در پايان هر فصل خودآزمايی آورده شده است تا خواننده بتواند ميزان يادگيری خود را در دستيابی به هدفهای يادگيری بيازمايد. افزون بر موارد مذکور، در پايان هرفصل کاربردهای درست و نادرست هر روش ارائه شده است تا به خواننده فرصت دهد که در مورد چگونگی کاربرد آن روش در زندگی واقعی فکر کند. مطالعه کتاب حاضر را به متخصصان، دانشجويان، معلمان و والدين پيشنهاد میکنيم.