:: دوره 4، شماره 4 - ( دوره چهارم شماره چهارم زمستان 1396 - 1396 ) ::
جلد 4 شماره 4 صفحات 129-117 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه ویژگی‌های عناصر ترسیمی آزمون آدمک در کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم و اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی با کودکان بهنجار
مرضیه زینی* 1، الهام خاکسار2 ، محمد بلوچی انارکی1 ، سمیه رضایی3 ، رضا عارفانیان4
1- دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی
2- دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان
3- دانشدانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه یزدکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه یزد
4- دانشگاه آزاد اسامی واحد یزد
چکیده:   (5078 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از ابزارهای کارآمد برای تشخیص اختلالات دوران کودکی، آزمون‌های فرافکن ترسیمی است. در این آزمون‌ها عملکردهای شناختی، بین فردی و روان‌شناختی فرد از طریق ترسیم یک فرد، یک موضوع و یا یک شخصیت مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. پژوهش حاضر، با هدف مقایسه‌ عناصر آزمون ترسیم آدمک در کودکان 5 تا 10 ساله مبتلا به اختلال اوتیسم و اختلال نارسایی توجه / فزون­کنشی با کودکان بهنجار انجام شد.
روش: این پژوهش از نوع علی- مقایسه‌ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل کودکان مراجع­ کننده به کلینیک‌های مشاوره­ تحت نظر سازمان بهزیستی یزد بود که 35 کودک از هر گروه (جمعاً 105 نفر) برای مطالعه انتخاب شده ­اند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش آزمون ترسیمی آدمک گودیناف (فلورانس گودیناف، 1926)، ارزیابی رفتارهای اوتیستیک (جی لورد، 1989) و مقیاس تکان شگری (باروت و همکاران، 1995) بود. نمونه پژوهش بر اساس نمونه‌گیری در دسترس و در کلینیک‌های بالینی و درمانی شهر یزد، انتخاب شده­اند. برای تحلیل دادها از روش‌های فراوانی، درصد فراوانی، فراوانی تجمعی و آزمون کروسکال والیس استفاده شد.
 یافته‌ها : نتایج نشان داد که بین کودکان مبتلابه اختلال نارسایی توجه / فزون­کنشی و اوتیسم، با کودکان بهنجار در 10 عنصر آزمون آدمک  تفاوت معنادار وجود دارد ولی در سه عنصر دیگر تفاوت معناداری به دست نیامد. (0/05<P).
نتیجه­ گیری: وجود تفاوت میان سطوح عناصر آزمون ترسیم آدمک در کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه / فزون­کنشی و اوتیسم، بدین معناست که عناصری در ترسیم آدمک وجود دارد که می‌توان به واسطه آنها به تشخیص کودکان دارای این اختلالات نزدیک شد.
واژه‌های کلیدی: آزمون ترسیم آدمک، اختلال طیف اوتیسم، اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی
متن کامل [PDF 1238 kb]   (2312 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/5/17 | پذیرش: 1396/8/15 | انتشار: 1396/12/20


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 4 - ( دوره چهارم شماره چهارم زمستان 1396 - 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها