:: دوره 7، شماره 3 - ( دوره هفتم شماره سوم پاییز 1399 - 1399 ) ::
جلد 7 شماره 3 صفحات 154-142 برگشت به فهرست نسخه ها
اثربخشی آموزش کنش‌های اجرایی فراشناختی والد محور بر نشانگان رفتاری و کنش‌های شناختی کودکان با اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی
نگین معتمدیگانه* 1، غلامعلی افروز2 ، محسن شکوهی یکتا2 ، علی اکبر ارجمندنیا2 ، ریچل وبر3
1- دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، ایران
2- گروه روان‌شناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، ایران
3- گروه روان شناسی تربیتی و آموزش ویژه، دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه بریتیش کلمبیا، ونکوور، کانادا
چکیده:   (2180 مشاهده)
زمینه و هدف: کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون ­کنشی مشکلات زیادی در حیطه کنش‌های اجرایی دارند که می­تواند پیامدهای منفی بسیاری در ابعاد مختلف در سنین بعدی برای آنها ایجاد کند. بدین ترتیب پژوهش حاضر به‌ منظور بررسی اثربخشی برنامه آموزش کنش‌های اجرایی فراشناختی والد محور بر نشانگان رفتاری و کنش­ های شناختی کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون­کنشی انجام شد.
روش: پژوهش‌ حاضر از نوع مطالعات شبه­ آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش ­آموزان پایه یکم تا سوم مقطع ابتدایی (7 تا 10 ساله) شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بودند که از بین آنها، نمونه ­ای به تعداد 40 دانش‌آموز با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند به همراه مادران­شان انتخاب شدند و به ‌صورت تصادفی و با حجم مساوی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. مادران گروه آزمایش تحت آموزش برنامه مداخله کنش‌های اجرایی فراشناختی طی 12 جلسه­ دو ساعته­ قرار گرفتند و مادران گروه گواه (20 نفر) در فهرست انتظار باقی ماندند. برای جمع­ آوری داده­ ها از چهارمین ویرایش مقیاس درجه‌بندی اسنپ (سوانسون، نولان و پلهام، 1983) و آزمون علائم حیاتی سیستم اعصاب مرکزی (گوالتری و جانسون، 2006) استفاده شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری انجام شد.
یافته ­ها: نتایج به دست آمده حاکی از تأثیر معنادار آموزش کنش‌های اجرایی فراشناختی بر کاهش نشانگان رفتاری (24/782 (F=و افزایش کنش­های شناختی (حافظه فعال32/130  F=و انعطاف­پذیری شناختی6/053F=) کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون­کنشی بود (0/05>P).
نتیجه­ گیری: در این روش درمانی با استفاده از فعالیت­ های مبتنی بر بازی که به صورت ساختاری توسط والدین اداره می شود، جنبه ­هایی از کنش­های اجرایی که در مدیریت شناخت و رفتار نقش دارند، مورد هدف قرار داده شد و در نتیجه باعث بهبود شناخت و نشانگان رفتاری در کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون­کنشی شده است.
واژه‌های کلیدی: اختلال نارسایی توجه/ فزون‌کنشی، کنش‌های اجرایی، بازی والد محور، نشانگان رفتاری، کودک دبستانی
متن کامل [PDF 829 kb]   (1278 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/10/6 | پذیرش: 1398/3/20 | انتشار: 1399/9/17



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 3 - ( دوره هفتم شماره سوم پاییز 1399 - 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها