:: دوره 7، شماره 1 - ( دوره هفتم شماره اول بهار 1399 - 1399 ) ::
جلد 7 شماره 1 صفحات 219-205 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش تنظیم شناختی هیجان بر تنیدگی والدینی مادران کودکان پرخاشگر
افسانه شکری1 ، رضا کاظمی* 1، محمد نریمانی2 ، سمیه تکلوی1
1- گروه روان شناسی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
2- گروه روان شناسی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران و گروه روان شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل ایران
چکیده:   (3168 مشاهده)
زمینه و هدف: پرﺧﺎﺷﮕﺮی یکی از مشکلات اﺳﺎﺳﻲ در ﻣﺪارس اﺳت و اعضای خانواده به خصوص مادران، نقش مهمی را در تحول رفتارهای پرخاشگرانه کودکان ایفا می‌کنند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی شناخت­ درمانی مبتنی بر ذهن ­آگاهی با آموزش تنظیم شناختی هیجان بر تنیدگی والدینی مادران کودکان پرخاشگر بود.
روش: این پژوهش از نوع مطالعات آزمایشی با طرح پیش ­آزمون پس ­آزمون و همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانش­آموزان دختر دوره ابتدایی شهرستان نمین در سال تحصیلی 9۸-9۷ (تعداد: 540) به همراه مادران شان بود. با استفاده از روش نمونه­ گیری خوشه­ای چندمرحله ­ای، 60 نفر از مادران این دانش­آموزان با احراز ملاک های ورود به پژوهش به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده و به ‌طور تصادفی در سه گروه 20 نفره، جایدهی شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس پرخاشگری شهیم (شهیم، 1385) و پرسشنامه تنیدگی والدینی (آبیدین، 1995) بود. تجزیه و تحلیل داده ­ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و نرم­افزار 20 SPSS انجام شد.
یافته ­ها: تحلیل داده ­ها نشان داد که مداخله شناخت­درمانی مبتنی بر ذهن­ آگاهی و آموزش تنظیم شناختی هیجان، هر دو تأثیر معناداری در کاهش تنیدگی والدینی مادران کودکان پرخاشگر داشتند. همچنین شناخت­ درمانی مبتنی بر ذهن ­آگاهی نسبت به آموزش تنظیم شناختی هیجان، اثربخشی بیشتری در کاهش تنیدگی والدینی مادران کودکان پرخاشگر داشته است (0/05p<).
 نتیجه­گیری: با توجه به اثربخشی بیشتر شناخت­ درمانی مبتنی بر ذهن­ آگاهی بر تنیدگی والدینی می ­توان نتیجه گرفت که ذهن ­آگاهی از طریق فنونی مانند توجه به تنفس و بدن و معطوف کردن آگاهی به اینجا و اکنون، بر نظام شناختی و پردازش اطلاعات فرد تأثیر گذاشته و باعث کاهش نشخوارهای فکری و نگرش های ناکارآمد در افراد می­شود. این تغییرات در نهایت باعث کاهش تنیدگی والدینی در فرد می­ شود.
واژه‌های کلیدی: پرخاشگری، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، آموزش تنظیم شناختی هیجان، تنیدگی والدینی
متن کامل [PDF 1189 kb]   (1368 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/9/19 | پذیرش: 1399/12/25 | انتشار: 1399/3/31



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 1 - ( دوره هفتم شماره اول بهار 1399 - 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها