هدف: استفاده از نقاشی و داستانسرایی بهعنوان یک شیوه فرافکن در مشخص ساختن مشکلات کودکان از دیرباز روشی حائز اهمیت بوده است. هدف این پژوهش استفاده از آزمونهای اندریافت کودکان و نقاشی فرافکن جهت غربالگری کودکان سازشنایافته بود.
روش: طرح پژوهش علی- مقایسهای بدون گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیهی کودکان ۳ تا ۱۰ ساله شهرستان سبزوار در تابستان ۱۳۹۲ تشکیل میداد. نمونه با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شد. تعداد افراد نمونه ۲۵ نفر بودند. این کودکان با آزمون اندریافت کودکان و آزمون نقاشی خانه-درخت- آدم مورد ارزیابی قرار گرفتند. دادهها به کمک تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: این بررسی نشان داد که شاخصهای سازشنایافتگی نقاشی فرافکن (۰/۰۵≥p) و مجموع نیازها (۰/۰۵p≤) در تفکیک دو گروه کودکان سازشیافته و سازشنایافته از یکدیگر نقش معناداری دارند، درحالیکه مجموع فشارها در تفکیک دو گروه نقش معناداری ندارد (۰/۰۵≤p).
نتیجهگیری: با استفاده از آزمونهای فرافکنی مثل آزمون اندریافت کودکان و نقاشی خانه- درخت- آدم میتوان کودکان سازشیافته و سازشنایافته را از یکدیگر تفکیک کرد.