زمینه و هدف: انگیزش مهمترین شرط یادگیری است. انگیزش فراگیران برای کارایی و اثربخشی فعالیتهای یاددهی و یادگیری اهمیت زیادی دارد. با توجه به این مطلب هدف پژوهش حاضر مدل پردازی رابطه انگیزش درونی دانشآموزان با ویژگیهای جمعیتشناسی معلم با میانجیگری راهبردهای شناختی و فراشناختی بود.
روش: طرح پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع مدلسازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل تمامی دانشآموزان مقطع متوسطه اول شهر زابل بود. نمونه ۳۶۸ نفر که به روش نمونهگیری تصادفی خوشهای انتخاب شدند و به پرسشنامه های راهبردهای یادگیری خودنظم جویی(پینتریچ و دیگروت، ۱۹۹۰) و انگیزش تحصیلی(والرند، ۱۹۹۳) پاسخ دادند. برای سنجش اطلاعات ویژگیهای جمعیت شناختی معلمین فرمی تسط محقق ساخته شده و در اختیار دانشآموزان قرار گرفت و با پرسش از معلمان شان تکمیل شده است. تحلیل دادهها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار ایموس انجام شده است.
یافتهها: ویژگیهای جمعیت شناختی معلم با میانجیگری راهبردهای شناختی و فراشناختی برانگیزش درونی تأثیر معناداری دارد. راهبردهای شناختی و فراشناختی برانگیزش درونی تأثیر مستقیم و معناداری دارد. همچنین ویژگیهای جمعیت شناختی معلم بر انگیزش درونی دانشآموزان تأثیر مثبت و معناداری دارد (۰/۰۱>P).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر با ارتقاء سبکهای آموزشی از طریق تمرکز بر الگوهای معیشتی جامعه فرهنگی ما ازجمله سطح درآمد، اشتغال مکمل، و سکونت، می توان نقش تأثیرگذاری بر الگوهای تفکر و انگیزشی دانشآموزان داشت.