:: دوره 3، شماره 3 - ( دوره سوم شماره سوم پاییز 1395 - 1395 ) ::
جلد 3 شماره 3 صفحات 117-107 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر راهبردهای مقابله با تنیدگی بر رضایت زناشویی و تنیدگی والدین کودکان کم توان ذهنی
تمجید کریمی* 1، فاطمه رنگرزیان ، زینب مباشر امینی
چکیده:   (4774 مشاهده)

زمینه و هدف: نگهداری کودک کم‌توان ذهنی برای خانواده بسیار تنش ­آور است و گاهی منجر به تعارضات زناشویی می‌شود. این پژوهش با هدف تأثیر آموزش شیوه‌های مقابله با تنیدگی بر روی رضایت زناشویی و تنیدگی والدین کودکان کم‌توان ذهنی انجام شد.

روش: طرح پژوهش از نوع نیمه ­آزمایشی و به‌صورت پیش‌آزمون - پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمامی والدین دانش آموزان کم‌توان ذهنی مقطع ابتدایی در سال تحصیلی 1393-1392 شهر رشت بوده است. نمونه مورد مطالعه شامل 20 زوج والدین کودکان کم‌توان ذهنی بودند که به‌طور در دسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند. از مقیاس افسردگی، اضطراب، تنیدگی-21 و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ برای جمع‌آوری داده‌ها استفاده شد. گروه آزمایش در 12 جلسه راهبردهای مقابله با تنیدگی را به‌صورت هفتگی آموزش دیدند درحالی‌که گروه کنترل هیچ مداخله‌ای را دریافت نکردند. داده‌ها از طریق تحلیل کوواریانس مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که آموزش شیوه‌های مقابله با تنیدگی به‌طور معناداری بر رضایت زناشویی و تنیدگی والدین مؤثر بوده و والدین در گروه آزمایش افزایش معناداری در رضایت زناشویی و کاهش معناداری در تنیدگی نشان دادند (05p<0/).

نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های این پژوهش می‌توان آموزش شیوه‌های مقابله با تنیدگی را به‌عنوان یک روش مؤثر در افزایش رضایت زناشویی و کاهش تنیدگی زناشویی والدین کودکان کم‌توان ذهنی به کار برد.

واژه‌های کلیدی: مقابله با تنیدگی، تنیدگی، رضایت زناشویی، کودکان کم‌توان ذهنی
متن کامل [PDF 626 kb]   (1489 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/11/20 | پذیرش: 1395/6/5 | انتشار: 1395/9/28


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 3 - ( دوره سوم شماره سوم پاییز 1395 - 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها