1- دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران 2- دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران 3- گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
چکیده: (4517 مشاهده)
زمینه و هدف: ترس از غذاهای جدید به عنوان اجتناب و بیزاری از غذاهای جدید تعریف می شود که میتواند پیامدهای مضری برای کودکان و نوجوانان در پی داشته باشد. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی ترس از غذاهای جدید از طریق بررسی ابعاد شخصیتی و شیوه های والدگری است. روش:طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان مدارس متوسطه دوره اول ناحیه 2 شهر رشت در سال تحصیلی 1396-1395 بود که از آن نمونه ای به تعداد 400 دانش آموز پسر و دختر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه های ترس از غذاهای جدید (پلینر و هابدن، 1992)، پنج عامل بزرگ شخصیت کودکان (باربارانلی و همکاران، 2003) و شیوه های والدگری (بامریند، 1973) به دانش آموزان داده شد. در انتها داده ها با روش رگرسیون چندگانه بهصورت گامبهگام بررسی شدند. یافته ها: نتایج نشان داد، ابعاد شخصیتی انرژی- برونگردی (05/0>p)، هوش-گشودگی، توافق پذیری و بی ثباتی هیجانی (01/0>p) توانستند ترس از غذاهای جدید را پیش بینی کنند. همچنین نتایج نشان داد که ترس از غذاهای جدید از طریق شیوه های والدگری مقتدرانه، سخت گیرانه و سهل گیرانه قابل پیش بینی است (01/0>p). نتیجه گیری:در مجموع، نتایج بهدستآمده ارتباط و امکان پیش بینی ترس از غذاهای جدید را از طریق بررسی ابعاد شخصیتی و شیوه های والدگری نشان می دهند. بر طبق یافته های حاصل از این پژوهش، میتوان یا بهبود بعد شخصیتی برونگردی و ایجاد شیوه والدگری مقتدرانه، میزان ترس از غذاهای جدید که با بسیاری از اختلالات جسمانی و روانشناختی مرتبط است را کاهش داد.
Bagheri Sheykhangafshe F, Shabahang R, Abolghasemi A. Prediction of the Food Neophobia by Dimensions of Personality and Parenting Styles . J Child Ment Health 2018; 5 (2) :25-35 URL: http://childmentalhealth.ir/article-1-384-fa.html
باقری شیخانگفشه فرزین، شباهنگ رضا، ابوالقاسمی عباس. پیش بینی ترس از غذاهای جدید از طریق ابعاد شخصیت و شیوه های والدگری . فصلنامه سلامت روان کودک. 1397; 5 (2) :25-35