زمینه و هدف: دانشآموزان مبتلا به نارساخوانی عملکرد آشکار ضعیفی در مهارت های خواندن دارند و این نارسایی به طور قابل ملاحظهای در پیشرفت تحصیلی یا فعالیتهای روزمره زندگی که مستلزم مهارت های خواندن است تداخل مینماید. هدف این پژوهش، بررسی اثر آموزش راهبرد خودتقویتی بر بهبود عملکرد خواندن کودکان مبتلا به نارساخوانی بود.
روش: طرح پژوهش حاضر آزمایشی بود. نمونهای که شامل 30 نفر از دانشآموزان پایه سوم و چهارم نارساخوان که به مراکز اختلالهای یادگیری شهر تبریز مراجعه کرده بودند با روش نمونهگیری تصادفی، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. ابزار جمعآوری اطلاعات شامل آزمون هوش وکسلر، آزمون نما، و چکلیستهای مشکلات خواندن بود. در فرایند اجرا، گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه طی چهار هفته تحت مداخله درمانی خودتقویتی قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج حاصل از روش تحلیل کوواریانس حاکی از تاثیر معنادار در نمره بهبود اختلال حذف آواها (p<0/001، F=17360/83 ) با اندازه اثر 0/98 و در نمره بهبود اختلال زنجیره کلمات (p<0/001، F=613/39) با اندازه اثر 0/95 در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بود.
نتیجه گیری: در نتیجه افزایش آموزش خودتقویتی بر بهبود اختلال های حذف آواها و زنجیره کلمات تأثیر مثبتی دارد و به نظر می رسد که خودتقویتی موجب افزایش اعتماد به خود، خودباوری و احساس شایستگی در دانشآموزان می شود،زیرا کودک در این فرایند درمانی باور میکند که تلاش او بیثمر نبوده و پاداش به دنبال دارد.
Alipour M, Chappari Ilkhchi S, Lotfi V, Almardani Some'eh S. The Effectiveness of Self-Reinforcement on Improvement of Reading Performance among Students with Dyslexia. J Child Ment Health 2015; 2 (3) :59-71 URL: http://childmentalhealth.ir/article-1-58-fa.html